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ETF 1 

Question 

To confirm that testing for clause 19.11.4.4 (Surge) in IEC 60335-1 shall be done with an 
open circuit voltage of 2 kV (L-L) and 4 kV (L-E) and that no lower test levels or test 
voltages shall be tested additionally. 

Decision 

The Standard is clear as it is. 
No lower levels need to be tested, apart from the test at 95% level for surge arresters, 
which is the voltage where the surge arrester incorporating spark gaps operates. This 
means that it is intended to do the test at the 2 specific levels as specified in 19.11.4.4 and 
use the lower value just for surge arresters. 

Explanatory notes 
The decision was confirmed in the second IEC/TC61 meeting held in October to November 2022. 

 
 
 


